Как да изберем подходящи консумативи за 3D принтиране -за начинаещи -?

3D принтерите навлязоха във всички нива на ежедневието и бизнеса – в работилници, апартаменти, офиси, класни стаи и други. 3D принтирането представлява технология за производство на модел на продукт, изградена по метода на слоево изграждане на обемен обект, в процеса на който се използват различни материали/консумативи за 3D принтер – ABS пластмаса, PLA пластмаса, фотополимери и др.

Списъкът с материали, подходящи за печат на 3D принтер, непрекъснато се разраства и днес включва няколко десетки вида.

Това са предимно пластмаси, найлон, хартия, дървесни влакна, гипс, акрил, фотополимери, метал и дори шоколад.

Нека разгледаме характеристиките на най-често използваните консумативи за 3D печат.

ABS пластмаса

ABS пластмасата е един от най-известните и търсени консумативи. Този тип материали могат да издържат дори на силни външни механични напрежения, те са удароустойчиви, здрави и издръжливи. Също така, ABS пластмасата издържа на температури до 100 ° C. Протопитите от ABS пластмаса могат да се похвалят с блестяща повърхност. Самият материал е полупрозрачен, с жълт оттенък и може да се боядиса в различни цветове. Друго предимство е високата му устойчивост на киселини, основи, бензин, мазнини, въглеводороди и др. Колкото до цената, то тя е двойно по-ниска от тази на базовия конкурент – PLA пластмасата.

PLA пластмаса

PLA пластмасата (полилактид) е най-екологичната пластмаса за 3D принтер и най-популярният консуматив. Полилактидът се произвежда от биологични отпадъци (царевичен силаж, захарно цвекло). Обектите, създадени с PLA, се характеризират с високо ниво на плъзгане, което е перфектно, например, ако материалът се използва за производство на плъзгащи лагери.

Най-често PLA се използва за изработване на детски играчки, медицински консумативи и пластмаса за хранителни продукти, тъй като има минимално ниво на токсичност в сравнение с други материали. Единственият недостатък е по-високата цена.

PVA – поливинилацетат

PVA – поливинилацетатът е друг подходящ за 3D принтери консуматив. Най-често му се възлага поддържаща роля при производството на обекти с уникален дизайн и сложна геометрия. PVA пластмасата също доста често се използва като дистанционер за 3D отпечатани части.

Фотополимери

Фотополимерите са доста популярен материал с голям брой разновидности, като всеки от тях променя формата си под въздействието на слънчевата светлина. Фотополимерите могат да бъдат твърди или течни. Обектите, създадени на базата на фотополимери, са трайни, устойчиви на влага и слънчева светлина.

 

Метален прах

Метален прах може да се получи от метали като алуминий, мед, злато и сребро или сплави от тези метали. Предметите, изработени от метален прах, имат специален метален блясък, който не може да бъде достигнат дори с ABS пластмаса. Този материал е намерил широко приложение в създаването на бижута. Получените модели са много издръжливи. Цената на праха зависи от метала, от който е създаден.

Найлон

Найлонът е много подобен по своите свойства на ABS пластмасата, но притежава голяма устойчивост на високи температури и абсорбира влагата. Издръжлив е на въздействието на различни химикали и разтворители. Основният недостатък на найлона е дългият период на втвърдяване на материала, както и необходимостта от изпомпване на въздух от екструдера.

Също така той е токсичен. Прилага се главно при производството на лостове, зъбни колела, части за медицинско оборудване, създаването на леярски форми и струни за музикални инструменти.

 

Всички изброени по-горе материали за 3D печат притежават необходимия набор от свойства и добра здравина. Най-търсените са два – ABS или PLA пластмаса. Тъй като те не винаги отговарят на всички изисквания, производителите прибягват и до други, също толкова висококачествени материали.