Изборът на 3D принтер изисква добра предварителна подготовка, тъй като броят на различните модели е толкова голям, че подобно многообразие въздейства объркващо, особено за начинаещите. При всички случаи, когато се стремите да направите най-добрия избор за 3Д принтер, първото и задължително условие е да сте наясно от какво наистина имате нужда. Следващите стъпки са да си отговорите на няколко важни въпроса, преди окончателно да се спрете на определен модел. Ето ги и тях.

Какъв ще е размерът на частите, които ще се отпечатват с 3Д принтера?

Изборът на размер на работната зона на принтера е в тясна зависимост от това какво точно желаете да отпечатате. Общото правило е, че колкото по-голяма е площта за печат, толкова и цената на самия 3D принтер е по-висока, така че ще е необходимо да намерите баланс между желанието за създаване на мащабни обекти и цената, която ще е необходимо да заплатите за покупка на принтер.

Имате ли вече добър опит с работата на 3D принтер?

Изборът на 3D принтер до голяма степен зависи от това дали преди сте работили с 3D технологии и как се справяте с настройките и софтуера. Има модели, които са възможно най-лесни за използване, както и такива, които изискват определени специфични знания и умения.

Какъв материал за 3D печат ще използвате?

Най-популярните термопластични материали за FDM, т.е. разпечатка с отлято отлагане, са ABS и PLA. Много принтери поддържат и работа с други материали, в зависимост от точката им на топене и други специфични физични свойства. Всъщност, обхватът е много по-широк. Можете да печатате и глинени изделия, както дори и храни, включително захар или шоколад. Друг въпрос е, че това ще изисква вече специализирани 3D принтери, тъй като един принтер не може да поддържа работа с всички материали.

Изберете правилната технология за печат

Не всички 3D принтери използват една и съща технология за печат.

FDM

FDM е най-простата и разпространена технология за печат. При нея принтерът обикновено отпечатва обекта на последователни слоеве чрез екструдиране на непрекъснато парче печат (напр. PETG, PLA, SBS, ABS нажежаема жичка) през нагрята дюза. При FDM печатът започва отдолу и върви нагоре.

SLA

SLA използва специален течен пластмасов печат, наречен фотополимерна смола. Обикновено UV лазерът втвърдява слой по слой печатни материали, за да създаде част. 3D моделите, базирани на SLA, имат невероятно висока разделителна способност.

SLS

SLS използва лазер за топене и топене на прахообразни суровини като силикати, полистирол или дори метал за отпечатване на обект. Печатът може да бъде много точен. В резултат на това е чудесен избор за индустриален дизайн и производство.

За какви цели ви е необходим 3D принтера и кой ще работи с него?

Отговорът ще определи избора на конкретните характеристики на принтера. Става въпрос за качество, скорост, технология на печат, поддържани материали и така нататък. Важни са също и изискванията за квалификацията на потребителя.

Какъв бюджет сте определили за покупката на 3D принтер?

Цената на 3D принтери варира в доста широк ценови диапазон, поради което, преди да продължите с избора, е добре предварително да сте определили каква сума сте готови да похарчите за покупката.

Истината е, че само практиката може със сигурност да ви покаже кой 3D принтер е най-доброто решение за вас и защо. Но ако ще се занимавате сериозно с 3D печат, при всички случаи няма да се ограничите само с един-единствен модел във времето. Така че, дори и поради някаква причина да не успеете да уцелите най-подходящия модел, ще има достатъчно време да коригирате грешката си. По-важно е да се направи първата крачка. След това опитът вече ще си каже думата и ще започнете да се справяте перфектно с избора на конкретно устройство, според поставените цели.