Ако вече използвате производството чрез 3D печат, тази публикация в блога ще ви помогне да оптимизирате опита си, да спестите пари и да получите най-добрия възможен 3D печатен проект. Кои са най-добрите съвети за 3D печат за любителите на 3D печат и професионалистите? Нека открием контролния списък, който трябва да следвате, за да получите възможно най-добрия 3D отпечатан обект.

Следването на тези няколко съвета ще ви помогне да получите перфектен файл за 3D печат и да избегнете най -често срещаните грешки в 3D печатането, правейки файла ви непринтируем. Всъщност като онлайн услуга за 3D печат ние познаваме най-често срещаните грешки, направени от нашите клиенти, и днес ви казваме как да ги избегнете.

  1. Изберете най-добрия софтуер за 3D моделиране

Изборът на софтуер за 3D моделиране, адаптиран към вашите нужди и специфичните особености на вашия проект е от съществено значение. Програма, адаптирана към вашите проекти и към вашия сектор, ще бъде най-доброто начало, което може да имате.

Но как да изберете правилният софтуер за 3D моделиране? Знаем че, избирането на адаптиран 3D софтуер не е толкова лесна задача. Но на пазара вече има много програми. Ако работите в архитектурата, химията, в автомобилостроенето или в медицинския сектор, задължително има софтуер за моделиране за вас. Използването на адаптирани инструменти ще ви помогне да спестите време и да създадете най-добрия 3D модел.

  1. Изберете материал, адаптиран към вашия проект

Напълно е възможно вашият прототип и завършен проект да са изработени с различни материали. Трябва ли да използвате материал, подобен на каучук, нещо леко гъвкаво или твърд материал, устойчив на натиск?

Разнообразието от материали е голямо, от Nylon PA12 до Titanium. Важно е да съобразите материала, който ще използвате със спецификата и предназначението на продукта ви.

  1. Следвайте внимателно указания на дизайнерите

Преди да завършите дизайна на бъдещия си 3D печатен проект, ще трябва да изберете материала, който искате да използвате, за да създадете адаптиран дизайн.

Всички материали са различни, с различни свойства, различни ограничения, но като цяло с различни дизайнерски указания! Двойната проверка на тези указания трябва да бъде вашият нов навик, ако искате да получите най-добрите възможни резултати, докато използвате технологията за 3D печат.

Минимални разстояния и хлабини, минимални дебелини на стените и др. са само част от спецификите, които ще трябва да съобразите. Всичко това ще гарантира качеството на вашите части. Какви са рисковете, ако не спазвате тези указания за дизайн? Няма да получите всички предимства на технологията за 3D печат или вашата част може да се счупи по време или след процеса на печат. Спазването на указанията за дизайн ще гарантира качеството на печат.

Продуктът ви може да изглежда добре във вашия 3D софтуер, с добра точност на изобразяване и измерване, но това не означава, че всичките му могат да бъдат отпечатани.

  1. Поправете вашите файлове

За да получите 3D отпечатан обект, трябва да получите добър 3D модел. Ако не сте свикнали с 3D дизайн за 3D печат, може да създадете 3D файл с твърде много грешки, което ще попречи на неговото отпечатване. Ето защо, преди да изпратите файла си в нашата онлайн услуга за 3D печат, можете да използвате инструмент за поправка на софтуер като Meshlab или Netfabb, което ви позволява да пренареждате обекта доста удобно.

  1. Издълбайте своята част

Съществуват някои полезни инструменти за вашия проект, които ви позволяват да спестите пари от отпечатаните си предмети. Знаете ли, че можете да ги издълбаете? Само с няколко кликвания можете да спестите пари от вашата поръчка. Но защо тази техника за издълбаване е интересна?

Поставяйки дупки от вашата страна, можете да издълбаете частта си и да премахнете целия прах вътре в обекта. Това ще има два ефекта: намаляване на цената на вашата поръчка и намаляване на теглото на 3D отпечатаната част, тъй като тя използва по-малко материали.

  1. Проверете здравината на вашите части преди процеса на печат

Преди да изпратите вашия проект за отпечатване на 3D принтер, препоръчваме ви да проверите здравината на вашата част. Всъщност създаването на добър 3D модел не е единственото нещо, което трябва да направите. Ако се наложи да разпечатвате продукта отново за вашият клиент това ще доведе до допълнителен разход на време и материали за вас

Ето защо трябва да вземете предвид изискванията на клиента си, като минималната ширина за вашите обекти. За да избегнете рискове, бъдете сигурни, че всички малки части от вашия дизайн не са под 2 мм, тъй като биха се счупили лесно. Още веднъж: следвайте указанията за дизайн, за да избегнете някой от тези проблеми.

Съществуват инструменти за проверка на солидността. Тази функция ще ви помогне да видите крехките точки на вашия 3D модел. Ще имате възможността да удебелите тези точки и да спестите време и пари.

  1. Помислете за ориентацията на вашата част

Ориентацията на вашата част в 3D принтера може да повлияе на повърхността му. Изборът ви на ориентацията трябва да бъде направен според окончателното използване на частта. В някои ъгли частта може да страда от „стълбищен ефект“, което не би допаднало на клиента ви, ако това е видима част от вашия проект.

  1. Помислете за всички възможности на 3D печат за вашия бизнес

Как използвате производството на добавки? За производство? Прототипи? Тази авангардна технология всъщност може да бъде полезна на много повече нива и може би не се възползвате от пълния й потенциал. Специалистите по 3D печат всъщност използват тази технология за все повече и повече различни приложения в своя бизнес. Това наистина става част от тяхната бизнес стратегия. Производството на продукти, чрез 3d печат може да има някои предимства за вас, за които все още не знаете.

Надяваме се, че този контролен списък ще ви помогне да получите перфектните 3D отпечатани части. Готови ли сте да се възползвате максимално от технологията за производство на добавки? Чакаме вашите 3D файлове да ги отпечатаме 3D и да започнем да работим с вас по невероятни проекти.